Darth Vader ide SNP-čku

Darth Vader ide SNP-čku
Denník z Cesty SNP bol prerobený do podoby e-knihy!
Na stránke sa nachádzajú affiliate linky a reklamy. Ide o špeciálne linky, či reklamné pútače, ktoré vedú do internetových obchodov. Pokiaľ ako návštevník cez daný link e-shop navštívite a niečo si zakúpite, môj blog dostane sprostredkovateľský bonus (zopár % zo sumy z každého nákupu). Vás to nestojí absolútne nič navyše a mne tak môžete pomôcť blog ďalej rozširovať :-) Darth Vader Vám všetkým ďakuje za podporu.

12. 6. 2021

Myjavská pahorkatina – Bradlo

 Výstup: 20.8.2020

Náročnosť: od parkoviska pri mohyle M. R. Štefánika ide o krátku prechádzku s prevýšením takmer 0

Najvyšším vrcholom Myjavskej pahorkatiny ja Bradlo s výškou 543 m n.m. Vrch sa nachádza na Západnom Slovensku medzi Myjavou a Brezovou pod Bradlom. Dá sa spoznať už z diaľky vďaka mohyle M. R. Štefánika, ktorá sa hrdo vypína na vrchole. Tesne popod vrchol prechádza červená Cesta hrdinov SNP, ktorou som aj ja na Bradlo vyliezla. Táto značka prechádza parkoviskom asi 300 m od mohyly a dá sa až sem odstať autom. Odtiaľto vás na samotný vrchol dovedie zelená značka.

Ja som na Bradlo vyšla počas môjho prechodu Cesty hrdinov SNP v lete 2020. SNP-čkarsky deň 27 začal v Myjave a skončil v Brezovej pod Bradlom. Táto etapa bola relatívne krátka (len okolo 14 km, iné dni bol priemer tak 25 km) a ani prevýšenie nebolo veľmi veľké. Deň som spolu s celým prechodom najdlhšej magistrály na Slovensku opísala podrobne tu, preto prikladám iba jeho krátke zhrnutie:

Začínam v Myjave okolo 9:30. Včera som mala naozaj riadne dlhý deň, tak mi dnešná prechádzka do Brezovej pod Bradlom príde vhod.  Ešte sa chvíľu pomotám po meste a v Lidli dokupujem zásoby klobás. Prechádzam jednu veľkú križovatku a okolo cintorína vychádzam z mesta do lesa.

Musím vyliezť menší pahorok po panelovej ceste a z vrcholu sa mi naskytá krásny výhľad na okolitú krajinu. Šliapem ďalej relatívne po rovinke až do Polianky, kde si chcem dať Kofolu, ale krčma je v rekonštrukcii. Pokračujem teda sklamane ďalej a za domami vychádzam na lúku. Výhľady sú stále krásne, ale začína poriadne pripekať. Pridám do kroku a schovám sa do lesa kúsok obďaleč.

Výhľad na Myjavu z kopčeka pred Poliankou.
Výhľad z kopčeka pred Poliankou.

        Chodník vedie stále cca rovno po lese, až kým nezačnem klesať do Jandovej doliny. Klesá sa chvíľu lesom, chvíľu po lúke a pred sebou už vidím kopec s mohylou na vrchu. Už sa musím len tam hore vyštverať a na dnes koniec stúpania. Z Jandovej doliny na Bradlo je to celkom slušný strmák. Ide sa väčšinou v lese, čo je super, pretože nie je až také teplo, ale ja sa aj tak vlečiem z nohy na nohu. Dnes sa mi nechce a mám kopu času.

Záverečný úsek sa ide popri vleku a po schodoch, po ktorých vyleziem na parkovisku pri mohyle. Keďže mám naozaj kopu času a výhľady sú dnes krásne, rozhodnem sa pre menšiu zachádzku. Pri mohyle si sadnem na lavičku a oddychujem. Po chvíľke ma odtiaľ vyženú dotieravé osy a 35°C na slnku. Vrátim sa na parkovisko a už mi dnes ostáva len zbehnúť do penziónu v Brezovej pod Bradlom. Zostup mi príde celkom dlhý, ale nakoniec šťastlivo dorazím 27. deň na Ceste.

Pohľad z Bradla na Brezovú pod Bradlom.
Pohľad z Bradla na Brezovú pod Bradlom.

        Výstup na Bradlo od parkoviska je skutočne ľahká prechádzka a nezaberie ani 15 minút. Výhľady na okolitú krajinu sú však pekné a Štefánikova mohyla sa taktiež oplatí navštíviť. 

Najčítanejšie:

Z blogu je kniha 2 - Walker's Haute Route

Neprešiel ani rok odkedy sa mi podarilo dostať na verejnosť moje mesačné putovanie po Ceste hrdinov SNP v knižnej podobe. Začiatkom júla min...