Darth Vader ide SNP-čku

Darth Vader ide SNP-čku
Denník z Cesty SNP bol prerobený do podoby e-knihy!
Na stránke sa nachádzajú affiliate linky a reklamy. Ide o špeciálne linky, či reklamné pútače, ktoré vedú do internetových obchodov. Pokiaľ ako návštevník cez daný link e-shop navštívite a niečo si zakúpite, môj blog dostane sprostredkovateľský bonus (zopár % zo sumy z každého nákupu). Vás to nestojí absolútne nič navyše a mne tak môžete pomôcť blog ďalej rozširovať :-) Darth Vader Vám všetkým ďakuje za podporu.

28. 4. 2021

Malé Karpaty - Záruby

Výstup: 22.8.2020

Najvyšším vrcholom Malých Karpát sú Záruby s výškou 768 m n.m. Toto pohorie sa nachádza na západe Slovenska a siaha od Bratislavy až ku Novému Mestu nad Váhom. Celým pohorím prechádza naša najdlhšia magistrála Cesta hrdinov SNP.

Záuby sa nachádzajú nad obcou Smolenice neďaleko Trnavy. Vyššie spomínaná Cesta hrdinov SNP prechádza cez vrchol a je to presne táto značka, po ktorej sme hore vyšli aj my. Túra sa dá začať, okrem nášho štartu pri vápenke v Bukovej, aj zo Smoleníc, od chaty Brezinky, prípade od vodnej nádrže Buková. Výstup vám zaberie 2-3 h, záleží na štartovacom bode a tiež na počte, koľkokrát sa po ceste stratíte.

Na Záruby som vyšla spolu s kamarátkou pri mojom prechode Cesty hrdinov SNP v lete 2020. Daný deň začal pri smerníku Buková, kameňolom. Výstup začal prechodom okolo vápenky a následne strmo hore lesom, po lúke a rúbanisku až na Havraniu skalu. Pred ňou sa nám podarilo slušne zablúdiť, ale našli sme sa a výhľad na Podunajskú nížinu stál za to! Odtiaľ sme pokračovali po hrebeni, obišli sme niekoľko skál a takmer celý čas sme plávali v medveďom cesnaku. Z vrcholu je taktiež výhľad, ale nie až taký dokonalý ako z Havranej skaly. SNP-čkarský deň 29 pokračoval ďalej po strmom sutinovom svahu okolo hradu Ostrý kameň dolu do Breziniek, výstupom na Vápennú a skončil v dedine Sološnica.

Výhľad zo Zárub na Podunajskú nížinu.
Výhľad zo Zárub na Podunajskú nížinu.

Malé Karpaty na niektorých miestach pripomínajú krajinu ako pri mori a napriek ich relatívne nízkej nadmorskej výške majú svoje čaro. Výstup na Záruby odporúčam jednoznačne s mapou a GPS-kou (teda minimálne na červenej sa zíde) a záverečný úsek na hrebeň je slušne strmý, no krátky. Záruby majú ďaleko od kopcov typu Veľký Kriváň, Ďumbier a Ostredok, ale ponúkajú trošku iné turistické vyžitie a výhľady ako tieto vrcholy a výstup hore sa oplatí.

Najčítanejšie:

Z blogu je kniha 2 - Walker's Haute Route

Neprešiel ani rok odkedy sa mi podarilo dostať na verejnosť moje mesačné putovanie po Ceste hrdinov SNP v knižnej podobe. Začiatkom júla min...