Darth Vader ide SNP-čku

Darth Vader ide SNP-čku
Denník z Cesty SNP bol prerobený do podoby e-knihy!
Na stránke sa nachádzajú affiliate linky a reklamy. Ide o špeciálne linky, či reklamné pútače, ktoré vedú do internetových obchodov. Pokiaľ ako návštevník cez daný link e-shop navštívite a niečo si zakúpite, môj blog dostane sprostredkovateľský bonus (zopár % zo sumy z každého nákupu). Vás to nestojí absolútne nič navyše a mne tak môžete pomôcť blog ďalej rozširovať :-) Darth Vader Vám všetkým ďakuje za podporu.

5. 5. 2021

Starohorské vrchy - Kozí chrbát

 Výstup: 9.8.2020

Starohorské vrchy sú malé pohorie, ktoré sa nachádza medzi Veľkou Fatrou a Nízkymi Tatrami. Ich najvyšším vrchom je Kozí chrbát s výškou 1330 m n.m. Pohorím prechádza červená Cesta hrdinov SNP, a zachádza aj na najvyšší vrchol. Kozí chrbát je ľahko spoznateľný kopček, ktorý je najľahšie prístupný z Donovál.

Túra sa dá začať buď na Donovaloch, v Korytnici alebo v dedine Hiadeľ. Z Donovál je výstup relatívne pohodový, ale celkom dlhý. Ide sa takmer celý čas lesom po ceste a iba mierne do kopca. Na Kečke sa vychádza z lesa a zvyšný úsek až na Kozí chrbát je lúčny. Z opačnej strany je to celkom masaker. Pod vrcholom je Hiadeľské sedlo, odkiaľ nasleduje jeden z najstrmších turistických úsekov, aké na Slovensku máme.

Chodník po lúke z Kečky na Kozí chrbát.
Po lúke z Kečky na Kozí chrbát.

Ja som vrchol navštívila počas prechodu Cesty hrdinov SNP v lete 2020 spolu s mojou turistickou partiou. Tento kopec bol čerešnička na torte po celom hrebeni Nízkych Tatier a musím povedať, že od Dukly som strmší kopec nenašla. SNP-čkarský deň 17 začal na útulni Ďurková a bol to posledný deň etapy v Nízkych Tatrách. Postupne sme prechádzali jeden hôľnatý kopec za druhým, od Latiborskej hole, cez Košarisko až na Veľkú Chochuľu. Posledná nám stála v ceste skalnatá Prašivá a dlhý strmý zostup do Hiadeľského sedla. Na Kozí chrbát je to približne 1 km, ale zato najstrmší 1 km v mojom živote. Pridajte k tomu roje múch, teplotu ako na Sahare a máte skutočne vražedný výstup. Deň skončil na Donovaloch, zostup bol dlhý a Kofola v penzióne bola skutočne zaslúžená!

Kozí chrbát je schovaný v tieni Nízkych Tatier. Zaujímavý je určite výstup z Hiadeľského sedla, ktorý môže byť vašou najbližšou turistickou výzvou! Cesta z Kečky po lúke ponúka naozaj pekné výhľady po okolí a výstup z Donovál sa oplatí absolvovať.   

Najčítanejšie:

Z blogu je kniha 2 - Walker's Haute Route

Neprešiel ani rok odkedy sa mi podarilo dostať na verejnosť moje mesačné putovanie po Ceste hrdinov SNP v knižnej podobe. Začiatkom júla min...