Darth Vader ide SNP-čku

Darth Vader ide SNP-čku
Denník z Cesty SNP bol prerobený do podoby e-knihy!
Na stránke sa nachádzajú affiliate linky a reklamy. Ide o špeciálne linky, či reklamné pútače, ktoré vedú do internetových obchodov. Pokiaľ ako návštevník cez daný link e-shop navštívite a niečo si zakúpite, môj blog dostane sprostredkovateľský bonus (zopár % zo sumy z každého nákupu). Vás to nestojí absolútne nič navyše a mne tak môžete pomôcť blog ďalej rozširovať :-) Darth Vader Vám všetkým ďakuje za podporu.

12. 6. 2021

Žilinská kotlina - Predný vrch

 Výstup: 29.8.2017

Náročnosť: krátka prechádzka s absolútne minimálnym prevýšením

Najvyšším vrcholom Žilinskej kotliny, ktorá s nachádza na severe Stredného Slovenska, je Predný vrch s výškou 578 m n.m. Tento kopček nájdete pri dedine Rajecká Lesná a nevedie naň žiadna oficiálna značkovaná trasa, nie je totiž potrebná. Ide o vyvýšenú časť jedného z okolitých polí pri dedine a výstup netrvá dlhšie než 20 minút.

Niečo pred 12-tou zahajujeme tento „brutálny“ výšľap pri kostole v Rajeckej Lesnej. Je relatívne teplý a slnečný deň. Vyberáme mapu a kráčame podľa GPS-ky cez dedinu až ku poľu za domami. Mapa ukazuje poľnú cestu, ktorá vedie skoro až na vrchol Predného vrchu, a tak sa jej držíme.

Kráčame ďalej, a dokonca musíme aj nastúpať zopár výškových metrov. Cesta následne prechádza okolo hradby kríkov a opäť sa vynára na otvorenom priestranstve. Podľa GPS-ky to máme na vrchol asi 250 m. O pár minút musíme z cesty odísť a na samotný vrchol už rýchlo prebehneme. Tieto metre sú najhoršie, pretože je sucho a hlina na poli je zbitá do tvrdých hrúd, takže sa párkrát takmer prizabijeme.

O pár metrov ďalej sme konečne hore! Nie je tu žiadne označenie najvyššieho bodu, bez mapy by to bolo poriadne hľadanie naslepo. Spravíme zopár fotiek, a keďže slnko riadne páli, treba sa ísť čím skôr schovať do tieňa. Na zostup použijeme rovnakú trasu ako na výstup.

Predný vrch alebo pole nad Rajeckou Lesnou.
Predný vrch alebo pole nad Rajeckou Lesnou.

Predný vrch je jeden z tých vtipných maličkých najvyšších vrcholom, aké sa na Slovensku nachádzajú. Výstup je absolútne pohodový a spolu zo zostupom nezaberie viac než hodinu. Na jar a začiatkom leta by som sa však o jeho zdolanie nepokúšala, pretože by to bola čistá predieračka vysokou trávou. Inak je to celkom fajn prechádzka na kopček za dedinu, ktorá je ozvláštnená „výstupom“ na najvyšší vrch jedného z geomorfologických celkov Slovenska. 

Viac Najvyšších vrcholov geomorfologických celkov a zo Stredného Slovenska 

Najčítanejšie:

Z blogu je kniha 2 - Walker's Haute Route

Neprešiel ani rok odkedy sa mi podarilo dostať na verejnosť moje mesačné putovanie po Ceste hrdinov SNP v knižnej podobe. Začiatkom júla min...