Darth Vader ide SNP-čku

Darth Vader ide SNP-čku
Denník z Cesty SNP bol prerobený do podoby e-knihy!
Na stránke sa nachádzajú affiliate linky a reklamy. Ide o špeciálne linky, či reklamné pútače, ktoré vedú do internetových obchodov. Pokiaľ ako návštevník cez daný link e-shop navštívite a niečo si zakúpite, môj blog dostane sprostredkovateľský bonus (zopár % zo sumy z každého nákupu). Vás to nestojí absolútne nič navyše a mne tak môžete pomôcť blog ďalej rozširovať :-) Darth Vader Vám všetkým ďakuje za podporu.

30. 12. 2021

5 menej známych najkrajších výhľadov na Slovensku

Na našom malom Slovensku skutočne nie je núdza o prírodné krásy. Či sú to vodopády, tiahle doliny, jaskyne v podzemí alebo nekonečné pohoria s vrcholcami týčiacimi sa až do neba. Presne posledné menované priťahujú čoraz viac a viac návštevníkov hľadajúcich, okrem iného, aj poriadne výhľady na všetky strany. Kľak, Veľký Rozsutec a Kráľova hoľa sú azda najznámejšie destinácie pre lovcov výhľadov. Lenže, vďaka svojej obrovskej popularite sa počas pekných víkendových dní stráca čaro a ticho, ktoré ponúka samotná príroda, a dané vrcholy pripomínajú hustotou zaľudnenia obchodné centrá. Našťastie, výhľadových kopcov máme oveľa oveľa viac. Vybrala som 5 z nich, pričom bola snaha spísať menej známe miesta a vyhnúť sa Tatrám (tie sú na samostatný podobný článok):  

5. Vyšné Rudno

Vyšné Rudno je vrch vo Veľkej Fatre nachádzajúci sa na červeno-značenej Veľkofatranskej magistrále. Dosahuje výšku 1056 m n.m. a je prístupný z Ľubochne po modrej/červenej, alebo z Nolčova po žltej značke. Napriek svojej relatívne malej výške je z vrcholu skutočne krásny pohľad na Turiec a Malú Fatru. Výstup zaberie z Nolčova asi 2 hodiny, pričom ide o trasu dlhú 4 km. Ide tak o poldennú túru okorenenú parádnym výhľadom.

Výhľad z Vyšného Rudna.
Výhľad z Vyšného Rudna.


4. Lysec

Ďalší, tentoraz známejší, vrch vo Veľkej Fatre. Lysec sa nachádza kúsok mimo hlavného hrebeňa Veľkej Fatry a dosahuje výšku 1381 m n.m. Prístupný je po žltej a modrej značke z dediny Belá-Dulice, výstup trvá cca 3 hodiny. Z vrcholu je takmer 360° výhľad od Tatier až po Malú Fatru. Výstup jednoznačne odporúčam, aj keď pár úsekov bolo celkom strmých. Za ten výhľad to umieranie do kopca stojí!

Výhľad z Lysca vo Veľkej Fatre.
Výhľad z Lysca vo Veľkej Fatre.

3. Krakova hoľa

Krakova hoľa je vrch v Nízkych Tatrách dosahujúci výšku 1752 m n.m. Nachádza sa medzi Demänovskou a Jánskou dolinou, pričom obe môžu byť použité ako štartovací bod túry. Výstup zaberie od Demänovskej jaskyne Slobody približne 3 hodiny a z vrcholu je kruhový výhľad na celé tatry od Nízkych po Vysoké. Trasa je obohatená o zaujímavé skalné útvary pri sedle Machnaté a na niektorých úsekoch sa slušne spotíte. Ak hľadáte parádny výhľadový vrchol, Krakova hoľa určite nesklame.

Výhľad na Tatry z Krakovej hole.
Výhľad na Tatry z Krakovej hole. 

2. Ihla

Ihla je menej známy kopec nachádzajúci sa v Levočských vrchoch. S výškou 1283 m n.m. patrí k najvyšším bodom daného pohoria. Vrchol je menej navštevovaný, pretože ním priamo neprechádza turistické značka. Výstup sa dá zahájiť v dedine Ihľany a po cyklotrase s napojením na červenú značku viete dôjsť až pod vrchol. Záverečné metre už jedine podľa mapy po lesných cestách. Z vrcholu je krásny pohľad na Tatry a kus východného Slovenska. Výstup zaberie približne 3 hodiny a dlhá časť je s miernym stúpaním.


Výhľad z Ihly v Levočských vrchoch.
Výhľad z Ihly, inverzia zadarmo. 


1. Sľubica

A na záver tretí najvyšší vrch pohoria Branisko – Sľubica. Tento kopec s výškou 1129 m n.m. sa nachádza medzi Spišskými Vlachmi a Margecanmi. Na vrchol vedie niekoľko turistických značiek z okolitých dedín. Najkratší výstup je po žltej značke z obce Slatvina, zaberie približne 2,5 hodiny. Z vrcholu je dokonalý výhľad na Spišský hrad s Tatrami v pozadí.

 

Spišský hrad spolu s Tatrami, zo Sľubice.
Spišský hrad spolu s Tatrami, zo Sľubice.

                                

                                    Pozrieť turistickú výstroj na Decathlon.sk

Toto bolo 5 najkrajších menej známych výhľadov na Slovensku. Samozrejme, vybrať z toho kvanta kopcov, čo doma máme, len 5 je náročná úloha. Myslím, že každý má svojich favoritov a nemusia sa zhodovať s mojimi uvedenými v článku. Napriek tomu, asi každý turista uzná, že dané kopce svoje čaro určite majú a vďaka výhľadom stoja za návštevu!

Najčítanejšie:

Z blogu je kniha 2 - Walker's Haute Route

Neprešiel ani rok odkedy sa mi podarilo dostať na verejnosť moje mesačné putovanie po Ceste hrdinov SNP v knižnej podobe. Začiatkom júla min...