Darth Vader ide SNP-čku

Darth Vader ide SNP-čku
Denník z Cesty SNP bol prerobený do podoby e-knihy!
Na stránke sa nachádzajú affiliate linky a reklamy. Ide o špeciálne linky, či reklamné pútače, ktoré vedú do internetových obchodov. Pokiaľ ako návštevník cez daný link e-shop navštívite a niečo si zakúpite, môj blog dostane sprostredkovateľský bonus (zopár % zo sumy z každého nákupu). Vás to nestojí absolútne nič navyše a mne tak môžete pomôcť blog ďalej rozširovať :-) Darth Vader Vám všetkým ďakuje za podporu.

13. 10. 2021

Oravská vrchovina – Javorový vrch

Výstup: 3.8.2021
Náročnosť: jednoduchá poldenná prechádzka s krásnymi výhľadmi

Najvyšším vrchom Oravskej vrchoviny je Javorový vrch s výškou 1076 m n.m. Nachádza sa na severe Slovenska nad mestom Tvrdošín a na vrchol vedie z mesta modrá turistická značka. Výstup je pohodový, nie náročný a dá sa absolvovať bez problémov za pol dňa. Cestou hore sa naskytujú nádherné výhľady na Západné Tatry. Ja som výstup absolvovala z Tvrdošína začiatkom augusta a celá túra mi trvala cca 3 hodiny...

Cesta na Javorový vrch nad Tvrdošínom.
Cesta na Javorový vrch (lúka hore v pozadí).
            Niečo po 11-tej vystupujem v Tvrdošíne po necelých 2 hodinách trmácania sa v Oravke. Vyjdem pred stanicu a podľa mapy prichádzam na hlavnú cestu vedúcu cez mesto. Modrá značka začína za mostom cez Oravu o necelý kilometer ďalej. Kráčam po chodníku, prechádzam z jednej strany cesty na druhú v závislosti na tom, kde je značka a nahadzujem celkom rýchle tempo.

O necelú štvrťhodinu dorazím k obchodnému parku pri moste, za ktorým odbočuje z cesty vpravo modrá značka. Nasledujem ju a začínam stúpať po ulici smer kopčeky pri meste. Ešte približne kilometer sa motám medzi domami, pričom sa stále ide do kopca a na pár miestach musím vyberať mapu, aby som odbočila do správnej ulice, až konečne opustím civilizáciu.

Nad domami značka pokračuje po širokej kamenistej ceste krížom cez lúku a jej horný okraj je zároveň vrchol Javorového vrchu. Stúpam ešte kúsok relatívne prudko, no rýchlo sa sklon svahu zmenší a ja si užívam pohodovú takmer rovinatú prechádzku. Pri pohľade za seba sa naskytajú naozaj krásne výhľady na Západné Tatry a Chočské vrchy.

Výhľad na Západné Tatry z Javorového vrchu.
Výhľad na Západné Tatry z Javorového vrchu.

Posledný 1,5 km je svah opäť strmší a záverečné metre až ku prístrešku na vrchu lúky sú najhoršie. Aj tak, počasie mám zatiaľ super, výhľady sú priam skvostné, takže si aj ten kopec užívam. Na vrchole lúky je celkom pekný veľký drevený prístrešok a vedľa neho smerník označujúci vrchol. Podľa mapy ja skutočne najvyšší bod ešte asi 150 m ďalej v lese. Keď už som tu, tá zachádzka mi za to stojí a pokračujem do lesa.

Záverečné metre sú naozaj rovinka a podľa mapy rýchlo prichádzam k tyčke označujúcej štátnu trianguláciu uprostred lesnej čistinky. Tak som tu! Ďalší najvyšší bod za mnou! Spravím si fotku, a keďže nemám veľa času na vlak domov, vraciam sa rýchlo nazad ku prístrešku.

Najvyšší bod Oravskej vrchoviny.
Najvyšší bod Oravskej vrchoviny.

Pri výhľade na Západné Tatry si dávam krátku prestávku na rožky s paštikou a zopár fotiek. Následne sa vrátim na stanicu v Tvrdošíne rovnakou cestou, akou som sem vyšla. Za celú túru som stretla iba zopár ľudí, čo je škoda, pretože tento vrch určite za návštevu stojí! Výstup bol úplne pohodový s prevýšením len necelých 500 m. Dá sa absolvovať bez problémov do 4 hodín, mne to celé trvalo rýchlym tempom cca 3.

Viac Najvyšších vrcholov geomorfologických celkov 

Najčítanejšie:

Z blogu je kniha 2 - Walker's Haute Route

Neprešiel ani rok odkedy sa mi podarilo dostať na verejnosť moje mesačné putovanie po Ceste hrdinov SNP v knižnej podobe. Začiatkom júla min...