Darth Vader ide SNP-čku

Darth Vader ide SNP-čku
Denník z Cesty SNP bol prerobený do podoby e-knihy!
Na stránke sa nachádzajú affiliate linky a reklamy. Ide o špeciálne linky, či reklamné pútače, ktoré vedú do internetových obchodov. Pokiaľ ako návštevník cez daný link e-shop navštívite a niečo si zakúpite, môj blog dostane sprostredkovateľský bonus (zopár % zo sumy z každého nákupu). Vás to nestojí absolútne nič navyše a mne tak môžete pomôcť blog ďalej rozširovať :-) Darth Vader Vám všetkým ďakuje za podporu.

30. 10. 2021

5 tatranských vrcholov dostupných aj počas zimnej uzávery

Od 1.novembra do 15.júna asi každý turista vie, že väčšina tatranských chodníkov sa uzatvára. Každoročná zimná uzávera má viacero príčin, no tou najpodstatnejšou je ochrana prírody. Zavreté sú najmä chodníky vedúce na štíty a cez niektoré sedlá. Napriek tomu, zopár vrcholov je dostupných aj v zime. Tu je 5 z nich:

1. Predné Solisko

Predné Solisko s výškou 2117 m n.m. týčiace sa nad Štrbským plesom poznajú asi všetci. Asi hodinu od vrcholu sa nachádza chata a jeho svahy sú každú zimu brázdené stovkami lyžiarov. Z turistického hľadiska ide o ľahko prístupný štít, výstup od Chaty pod Soliskom vám po červenej značke zaberie necelú hodinu, aj keď teda, tento kúsok je slušne strmý. Z vrcholu sú naozaj krásne výhľady na Kriváň a na Nízke Tatry.


Výhľad na Kriváň z Predného Soliska.
Výhľad na Kriváň z Predného Soliska.

2. Ostrva

Tento relatívne nízky tatranský vrchol s výškou 1984 m n.m. bol ešte donedávna počas snehovej pokrývky uzavretý (áno, značka vedie len do sedla, ale odtiaľ je to na vrchol asi 100 m a chodia tam všetci 😉 ). V súčasnosti už tomu tak nie je, a tak si môžete užiť výstup po serpentínach od Popradského plesa aj v zime. Vedie sem Tatranská magistrála od Štrbského plesa a oficiálny čas výstupu je niečo cez 2 hodiny. V zime však býva chodník vyšliapaný strmo priamo hore, čo pridáva túre na náročnosti, preto si treba na výstup vyhradiť viac času. Už z chodníka pod Sedlom pod Ostrvou sú nádherné výhľady na Popradské pleso a okolité doliny. Túru si možno predĺžiť smerom na Batizovské pleso a Sliezsky dom.


Popradské pleso zo sedla pod Ostrvou.
Popradské pleso zo sedla pod Ostrvou.

3. Baranec

V Západných Tatrách je sprístupnených vrcholov v zime o niečo viac. Jedným z nich je Baranec s výškou 2184 m n.m. nachádzajúci sa medzi Žiarskou a Jamníckou dolinou. V zime je otvorená žltá trasa vedúca od ústia Žiarskej doliny. Výstup je poriadne strmý a v zime si naň treba vyhradiť aspoň 4 hodiny. Z vrcholu sú, klasicky, krásne výhľady na okolité doliny, štíty a do tatranskej kotliny.

4. Plačlivé

Od Baranca sa dá po žltej značke pokračovať cez Smrek až na Plačlivé. Plačlivé s výškou 2125 m n.m. je jeden zo známych vrchov v patriacich do hrebeňa Roháčov a týči sa nad Roháčskou dolinou. Na prechod od Baranca po Plačlivé si vyhraďte v zime ešte aspoň 1,5 hodiny. Nevýhodou tejto túry je, že iná trasa v okolí otvorená nie je, preto sa musíte vrátiť po tej istej žltej a vyliezť všetky kopce z druhej strany. Výhľady z Plačlivého sú podobne krásne ako z Baranca a stoja za to!

 

Ostrý Roháč (vľavo) a Plačlivé (vpravo).
Ostrý Roháč (vľavo) a Plačlivé (vpravo).

5. Babky

A na záver jeden menší kopček so skvostným názvom. Babky s výškou 1566 m n.m. sú vrch na úplnom západe Západných Tatier. Výstupová trasa začína v Bobroveckej Vápenici a pokračuje po modrej a zelenej značke s pár slušne strmými pasážami. Túra sa dá predĺžiť až do sedla Predúvratie a zokruhovať po druhej modrej značke okolo Chaty pod Náružím. Celý okruh zaberie cca 6,5 hodiny a z Babiek sú parádne pohľady na Západné Tatry.

Pozrieť turistickú výstroj na Decathlon.sk

Tak, toto bolo 5 tatranských štítov, ktoré sú dostupné aj počas zimnej uzávery, a tak si môžete vychutnať krásy našich veľhôr aj pod snehom. Pri zimnej turistike si však treba dať pozor na krátke dni (stmieva sa už o 16-tej) a do hôr treba ísť jednoznačne so správnou výstrojou (pokiaľ teda nechcete ísť domov helikoptérou HZS a skončiť ako hviezda Televíznych novín). Mačky, paličky a teplé oblečenie by v ruksaku nemali chýbať! So správnou výstrojou a skorým vstávaním vám už nič nebráni si užívať krásy Tatier aj počas zimných mesiacov!

Najčítanejšie:

Z blogu je kniha 2 - Walker's Haute Route

Neprešiel ani rok odkedy sa mi podarilo dostať na verejnosť moje mesačné putovanie po Ceste hrdinov SNP v knižnej podobe. Začiatkom júla min...