Darth Vader ide SNP-čku

Darth Vader ide SNP-čku
Denník z Cesty SNP bol prerobený do podoby e-knihy!
Na stránke sa nachádzajú affiliate linky a reklamy. Ide o špeciálne linky, či reklamné pútače, ktoré vedú do internetových obchodov. Pokiaľ ako návštevník cez daný link e-shop navštívite a niečo si zakúpite, môj blog dostane sprostredkovateľský bonus (zopár % zo sumy z každého nákupu). Vás to nestojí absolútne nič navyše a mne tak môžete pomôcť blog ďalej rozširovať :-) Darth Vader Vám všetkým ďakuje za podporu.

11. 3. 2023

Považské podolie - Dielec

Výstup: 1.5.2020

Náročnosť: nízka          Čas: 1:30          ↑ 200 m            Vzdialenosť: 3,6 km

Najvyšším vrchom Považského podolia je Dielec s výškou 573 m n.m. Tento geomorfologický celok sa nachádzam na severo-západe Slovenska a tiahne sa popri rieke Váh, približne od Žiliny až ku Novému Mestu nad Váhom.  Dielec je relatívne nízky zalesnený kopček neďaleko Považskej Bystrice. Na vrchol nevedie žiadna turistická značka, no podľa mapy kopec pretína niekoľko zvážnic a lesných chodníkov. Ako začiatok túry možno zvoliť časť Považskej Bystrice – Horný Moštenec. Od konečnej zastávky autobusu sa dá ľahko na vyššie spomínané zvážnice dostať.

Výstup na Dielec je možné absolvovať za akéhokoľvek počasia. My sme sa o tom presvedčili na vlastnej koži. Uprostred doby, keď svetu vládol Covid-19, sme využili jeden upršaný sviatočný deň v máji a rozhodli sa pridať tento najvyšší bod do našej zbierky. Okolo 11:00 zahajujeme „krvopotný“ výstup na Dielec. Auto nechávame neďaleko konečnej autobusu v Hornom Moštenci a zabalení do Gore-Texu kráčame ešte kúsok po asfaltovej ceste smerom hore.

Z pohodlia asfaltu sa netešíme dlho. Veľmi rýchlo prichádzame ku križovatke a mapa nám vraví, že správna cesta odbočuje na chodník povedľa. V tomto počasí je chodník čisté blato, no aspoň nás vedie lesom a stromy naokolo poskytujú trošku úľavu od výdatných zrážok. Šliapeme do kopca, ktorý nie je vôbec strmý a zdolávame jeden výškový meter za druhým. Niekoľkokrát musíme pozerať mapu, pretože spleť lesných cestičiek je tu skutočne hustá a ľahko by sme mohli správny smer stratiť (pozn. 2023 - Mapy.cz uvádzajú podstatne menej možných chodníkov, ako bolo v 2020).

Chodník v lese na Dielec.
Prvá časť výstupu na Dielec prebieha v lese.

Na najbližšej križovatke nám ešte relatívne pekný chodníček končí a napájame sa na rozbahnenú zvážnicu. Našťastie, dnešný výstup nie je dlhý, preto zatneme zuby a bojujeme s počasím ďalej. Míňame niekoľko odbočiek do lesa a vďaka mape nachádzame správny smer aj na poslednej križovatke. Tento úsek je podstatne menej zablatený, dokonca sa les na chvíľku roztvoril a ukázal sa zamračený, mokrý výhľad.


Výhľad z lúky na Dielci
Výhľad z lúky neďaleko vrcholu.

Na opačnom konci lúky s výhľadom nás čaká ešte jeden krátky výstup. Potom už len metódou „tipos-bingo“ za pomoci mapy nájsť nejakú vyvýšeninu, ktorú môžeme prehlásiť za najvyšší bod. Uprostred lesa, v miestach, kde by sa ten najvyšší bod mal nachádzať, nám padne zrak na jeden veľký peň. Ideálny „vrcholový kríž“! Nasleduje skupinová foto a gratulácie k výstupu.


Vrchol Dielca
Peň, ktorý sme prehlásili za "vrcholový kríž".

Keďže sme do nitky premočený, na vrchole Dielca sa nezdržiavame príliš dlho. O niekoľko fotiek neskôr zahajujeme zostup rovnakou trasou, akou sme sa sem dostali. Túru ukončíme pri aute v Hornom Moštenci. Celkový čas túry bol 1,5 hodiny a výstup na Dielec sa tým radí ku ľahkým prechádzkam, ktoré zvládne každý.

Viac Najvyšších vrcholov geomorfologických celkov 

Najčítanejšie:

Z blogu je kniha 2 - Walker's Haute Route

Neprešiel ani rok odkedy sa mi podarilo dostať na verejnosť moje mesačné putovanie po Ceste hrdinov SNP v knižnej podobe. Začiatkom júla min...