Darth Vader ide SNP-čku

Darth Vader ide SNP-čku
Denník z Cesty SNP bol prerobený do podoby e-knihy!
Na stránke sa nachádzajú affiliate linky a reklamy. Ide o špeciálne linky, či reklamné pútače, ktoré vedú do internetových obchodov. Pokiaľ ako návštevník cez daný link e-shop navštívite a niečo si zakúpite, môj blog dostane sprostredkovateľský bonus (zopár % zo sumy z každého nákupu). Vás to nestojí absolútne nič navyše a mne tak môžete pomôcť blog ďalej rozširovať :-) Darth Vader Vám všetkým ďakuje za podporu.

20. 2. 2021

Najstrmšie kopce Slovenska - časť 1

Naše malé Slovensko sa môže pýšiť veľkým množstvom turistických trás zdolávajúcich nespočetne veľa vrcholov po celej krajine. Každý výstup je fyzicky náročný, no nájdu sa aj také, ktoré spadajú do kategórie „extrém“. Vybrať skutočne najstrmší vrchol je ťažká, takmer nemožná úloha, pretože každý turista si pod týmto pojmom predstaví svoj individuálny kopec. Napriek tomu existujú vrcholy, pri ktorých sa väčšina turistov pýta samých seba: dokelu, kto toto vymyslel?! V tomto článku som vybrala prvých 5 vrcholov, pri ktorých sa ľudia zhodujú, že patria na vrcholové pozície zoznamu najstrmších kopcov Slovenska. Pri výbere som zohľadňovala kritéria ako dĺžka výstupu, počet výškových metrov, ktoré treba zdolať, ale aj to, aký turisticky známy daný vrchol je a, či je prístupný po značke.

10.Veľký Manín

Veľký Manín s výškou 891 m n.m. sa nachádza neďaleko Považskej Bystrice na severozápade Slovenska a je taktiež najvyšším vrcholom Súľovských vrchov. Na samotný vrchol nevedie žiadna turistická značka. Žlto značený chodník vedie od ústia Manínskej tiesňavy, stúpa hore, ale následne prechádza úbočím na druhú stranu kopca. Dá sa však zo značky odbočiť na neoficiálny chodník, ktorý vás spoľahlivo dovedie na vrchol a schádza dolu do Podmanína. Táto „off-roadová“ alternatíva sa dá použiť aj na výstup. Z jednej aj druhej strany sa však treba pripraviť na riadne strmý svah, na ktorom sa riadne zapotíte. Najstrmší úsek vedie od Podmanína, kde pri výstupe na vrchol musíte zdolať viac než 400 m prevýšenia na necelom 1,5 km. Veľký Manín jednoznačne patrí na tento zoznam!

Skaly v lese na vrchole Veľkého Manína.
Na vrchole Veľkého Manína.


 9. Predný Rokoš

Predný Rokoš s výškou 812 m n.m. sa nachádza v Strážovských vrchoch neďaleko Nitrianskeho Rudna. Na vrchol vedie žltá turistická značka z dediny Ješkova ves, prípadne sa naň dá dostať po hrebeni z opačnej strany od vrchu Plevňa a sedla Rokoš. Sem na zoznam sa však dostal posledný úsek výstupovej trasy z Ješkovej vsi. Z dediny je trasa dlhá necelé 3 km, ale posledných 700 metrov je najzábavnejších. Na tomto úseku treba nastúpať necelú polovicu z celkovej porcie výškových metrov. Na 700 m je prevýšenie 225, čo značí slušný kopček a taktiež aj slušnú nádielku nadávok pri ceste hore.

Skalnatý vrchol Predného Rokoša.
Predný Rokoš (požičané z Mapio.net)


8.Šíp

Šíp s výškou 1170 m n.m. je vrch v Malej Fatre a nachádza sa neďaleko Kraľovian. Na vrchol vedie žltá turistická značka zo Stankovian a schádza cez Zadný Šíp na druhú stranu na Podšíp. Výstup je, samozrejme, možný z oboch strán a v každom prípade sa pripravte na slušnú porciu výškových metrov. Najstrmší úsek je práve z Podšípu na Zadný Šíp, kde na vzdialenosti 1,3 km treba nastúpať úctyhodných viac než 400 m. Za odmenu po náročnom výstupe sa vám zo Zadného Šípu naskytne parádny výhľad na Veľkú Fatru, Chočské vrchy a časť Nízkych Tatier.   

Vrch Šíp od Stankovian.
Šíp od Stankovian (požičané z Wikipédie)

7.Stoh z Kraľovian

V Malej Fatre ostaneme až do konca tohto článku. Stoh s výškou 1607 m n.m. je jedným z vrcholov, ktoré sa dajú spoznať už z diaľky. Cez vrchol prechádza červeno značená hrebeňovka Malej Fatry, ale táto značka nemá dostatočné kvality, aby si zaslúžila miesto na zozname. Na druhej strane, výstup na Stoh sa dá začať aj v Kraľovanoch. Chodník je značený zelenou a vzdialenosti cca 8,5 km treba prekonať prevýšenie riadnych 1300 m. Toto je už porovnateľné s výstupmi na tatranské štíty a dokonca, môže to byť aj viac (záleží od štítu...). Vrchol Stohu je otvorený a tak ponúka krásne výhľady na Malú Fatru v hlavnej úlohe s Veľkým Rozsutcom, Veľkú Fatru a aj Tatry. Na Stoh po zelenej, to je naozaj jedna z riadnych turistických výziev na Slovensku!  

Pohľad Stoh spolu s Veľkým Rozsutcom v pozadí z Poludňového Grúňa.
Stoh spolu s Veľkým Rozsutcom v pozadí.

6. Suchý

Prvú päťku najstrmších kopcov uzatvára vrch v Malej Fatre s názvom Suchý. Pri výstupe naň však určite suchí neostanete! Suchý má výšku 1468 m n.m. a vrcholom prechádza červenou značená hrebeňovka Malej Fatry. V smere od Bielych skál je výstup relatívne jednoduchý, tak v našom prípade sa ním nemusíme zaoberať. Za to z opačnej strany sa na vrchol treba vyškriabať od chaty pod Suchým a presne tento úsek sem patrí. Spočiatku je to nuda, no ako dorazíte na Príslop pod Suchým, zábava začína. Čaká vás prejsť asi 550 m, no s prevýšením 240 m. Pripravte sa na počítanie každej kvapky potu, každej nadávky a x-krát sa budete sami seba pýtať, či toto stojí za to. Môžem garantovať, že stojí. Ako každý vrchol v hlavnom hrebeni Malej Fatry, tak aj Suchý ponúka krásne výhľady na okolité horské masívy, doliny a kotliny.

Suchý v Malej Fatre.
Suchý (požičané z Wikipédie)

Pozrieť turistickú výstroj na Decathlon.sk

Tak, toto bolo prvých 5 z najstrmších kopcov na Slovensku. Samozrejme, máme ich u nás oveľa viac. Vrcholy ako Hnilická Kýčera, Kozí chrbát či Poludňový Grúň sa do prvej päťky nedostali, ale zaslúžene majú svoje miesto na zozname najstrmších kopcov a povieme si o nich v druhej časti. Zatiaľ ešte horám zdar a pokiaľ chcete skutočnú výzvu, akurát ste si prečítali 5 vrcholov, ktoré zaručene preveria vašu fyzickú a psychickú vytrvalosť!

P.S. Niektoré fotky som si musela vypožičať z iných zdrojov, pretože moje neboli dostatočne kvalitné a použiteľné. Darth Vader sa týmto ospravedlňuje, ak porušil niekoho autorské práva 🙂 .

Najčítanejšie:

Z blogu je kniha 2 - Walker's Haute Route

Neprešiel ani rok odkedy sa mi podarilo dostať na verejnosť moje mesačné putovanie po Ceste hrdinov SNP v knižnej podobe. Začiatkom júla min...