Darth Vader ide SNP-čku

Darth Vader ide SNP-čku
Denník z Cesty SNP bol prerobený do podoby e-knihy!
Na stránke sa nachádzajú affiliate linky a reklamy. Ide o špeciálne linky, či reklamné pútače, ktoré vedú do internetových obchodov. Pokiaľ ako návštevník cez daný link e-shop navštívite a niečo si zakúpite, môj blog dostane sprostredkovateľský bonus (zopár % zo sumy z každého nákupu). Vás to nestojí absolútne nič navyše a mne tak môžete pomôcť blog ďalej rozširovať :-) Darth Vader Vám všetkým ďakuje za podporu.

24. 2. 2021

Kysucká vrchovina - Púpov

 Výstup: 7.2.2021

Najvyšším vrcholom Kysuckej vrchoviny je Púpov s výškou 1096 m n.m. Kysucká vrchovina sa nachádza na severe Slovenska medzi Žilinou, Čadcou a Kysuckým Novým Mestom. Na Púpov nevedie žiadna oficiálna značkovaná trasa, na mape sa však dajú nájsť zvážnice, ktoré vás spoľahlivo dovedú až na najvyšší bod. Tento kopec má 2 vrcholy: západný, kam sa dá prísť po žltej značke od osady Jánošíkovci, ale nás zaujíma druhý vyšší východný vrchol Púpova, sem už značka nevedie. Od západného vrcholu vedie cesta cez lúku a les až k východnému vrcholu. My sme zvolili úplne „off-roadový“ deň. Ako štart výstupovej trasy sme zvolili parkovisko v sedle Rovná hora medzi Terchovou a Zázrivou.

7.2. 6:30 vyrážame z domu v počte 5 ks. Cesta trvá necelú hodinu a v sedle sa stretávame s posledným členom našej výpravy. Vonku je nízka oblačnosť, poletuje pár snehových vločiek a podľa predpovede má okolo poludnia začať pršať. Dúfame, že to stihneme ešte pred dažďom.

Ako sa snažím otvoriť dvere na aute, zabuchne mi ich okamžite silný vietor. Až taká strašná zima nie je, ale pocitová teplota klesne určite pod – 10°C. Na druhý pokus sa mi podarí vystúpiť z auta, berieme batohy a začíname kráčať. Prejdeme cez cestu a smejeme sa na tabuľke označujúcej hranicu  okresu. Je doba koronavírusová a taká obyčajná záležitosť ako vkročenie do vedľajšieho okresu, sa stala zakázanou. Uvažujeme, že to dáme na hrdinský čin: prekročiť okres! Nakoniec však ako slušní občania poctivo ostaneme v tom našom žilinskom.

Na druhej strane cesty prejdeme okolo salaša a máme čo robiť, aby nás neodfúklo. Napojíme sa na širokú zvážnicu, ktorá je celá zafúkaná snehom. Našťastie ho nie je veľa, tak sa aspoň zatiaľ nemusíme brodiť. Ideme po lúke, nárazy vetra nám takmer vyrážajú dych a okolo nás sa víri sneh. Nahadzujeme rýchlejšie tempo, aby sme sa zohriali a čo najskôr zmizli v lese.

Pokračujeme ďalej, vyjdeme prvý menší kopček a ocitáme sa pri pár chatkách. Tu sa naša zvážnica končí, tak sa schováme za jeden zrub a vyberáme mapu. Zisťujeme, že cesta reálne nekončí, len my ju kvôli snehu nevidíme. Prejeme teda okolo chát do kopca, kde sa musíme na vrchol prebrodiť. Netrvá to však dlho a opäť sa nám ukážu aspoň náznaky vyjazdených koľají na zvážnici. Ešte kúsok bojujeme s vetrom na lúke, no potom si môžeme vydýchnuť chránení hustým lesom.

Tu už je snehu o niečo viac, ale stále to nie je nič strašné. Postupujeme ďalej v relatívne pohodovom tempe a musíme vyliezť ďalší kopček. Vyzerá byť celkom prudký, ale nakoniec sme hore veľmi rýchlo. Po ďalších pár metroch dorazíme na križovatku. Jedna cesta pokračuje po úbočí Púpova a ďalšia odbočuje vľavo priamo strmo hore. Tá sa nám vôbec nepáči, pretože je riadne prudká a vyzerá byť na nej podstatne viac snehu, než by bolo príjemné. Mapa je však nekompromisná, treba odbočiť, ale na vrchol to už nie je ďaleko.

V zime v snehu cestou na Púpov pri Terchovej.
Odbočujeme strmo hore.

Poslušne zaradom zahajujeme bitku so snehom. Vlečieme sa z nohy na nohu a už sa zabárame po kolená, občas aj viac. Ja mám celkom výhodu oproti ostatným členom skupiny, ktorí nevážia 50 kg aj s topánkami a batohom. Oni mierne umierajú v tom snehu, ja si idem v pohodičke hore a sneh mám tak po členky. Kopec úspešne nakoniec zdoláme a ocitáme sa na otvorenom priestranstve. K snehu sa opäť raz pridal vietor a ide nás odfúknuť.

Nasleduje asi 100 m po otvorenej lúke relatívne po rovinke, no netešíme sa dlho, pretože sa nám ukáže finálny strmák. Kvôli hmle ani nevidíme, kde má koniec a ani mape sa už akosi nechce nám ukázať našu polohu. Zatneme zuby a kráčame ďalej. Ja s bratom sa po chvíľke odpojím od zvyšku skupiny, pretože najľahším sa ide najlepšie.

Cestou v hmle na Púpov pri Terchovej.
Tam niekde je vrchol kopca..

 Kopec zdá sa nemá konca-kraja, no po čase konečne dorazíme na jeho vrchol. Zmizneme v lese a na samotný najvyšší bod Kysuckej vrchoviny je to ešte možno 100 metrov. Tieto prejdeme rýchlo, už sa ide po rovinke a na čistinke uprostred lesa uvidíme ceduľku s názvom Púpov. Sme tu. Ďalší najvyšší do zbierky zdolaný!

Lego figúrka Darth Vadera pri vrcholovej tabuľke na Púpove.
Darth Vader zdolal Púpov!

Na zvyšok skupiny nečakáme našťastie dlho. Zložíme sa kúsok od vrcholovej tabuľky a neplánujeme tu kempovať dlho, lebo mrzne teda statočne. Pofotíme sa na vrchole a je čas ísť dole do tepla. Teraz už máme krásne prešliapanú cestu a navyše dole kopcom. Radosť kráčať! Na lúke pod vrcholom sa nám zdá, že nárazy vetra ešte zosilneli a ledva vidím, keď mi do očí fúka sneh. Ideme naozaj rýchlo, aby sme sa schovali zase v lese. Vrátime sa po našich stopách až dole na parkovisko k autu.

Sme radi, že sme to stihli ešte pred dažďom. Celý výstup nám zabral necelé 3 h aj so všetkými prestávkami. Nebyť tých bojových podmienok, v akých sme išli hore, by zdolanie Púpova nepredstavovalo nejakú extra výzvu ani čo sa týka dĺžky a ani prevýšenia. Z vrcholu nebol nijaký výhľad, možno z lúky pod ním by v prípade pekného počasia nejaký slabý bol. Tak či onak, zdolali sme ďalší najvyšší vrchol, užili si turistiku v rámci okresu a ani sme nezmokli. Pekná túra za nami!  

Najčítanejšie:

Z blogu je kniha 2 - Walker's Haute Route

Neprešiel ani rok odkedy sa mi podarilo dostať na verejnosť moje mesačné putovanie po Ceste hrdinov SNP v knižnej podobe. Začiatkom júla min...