Darth Vader ide SNP-čku

Darth Vader ide SNP-čku
Denník z Cesty SNP bol prerobený do podoby e-knihy!
Na stránke sa nachádzajú affiliate linky a reklamy. Ide o špeciálne linky, či reklamné pútače, ktoré vedú do internetových obchodov. Pokiaľ ako návštevník cez daný link e-shop navštívite a niečo si zakúpite, môj blog dostane sprostredkovateľský bonus (zopár % zo sumy z každého nákupu). Vás to nestojí absolútne nič navyše a mne tak môžete pomôcť blog ďalej rozširovať :-) Darth Vader Vám všetkým ďakuje za podporu.

27. 2. 2021

Najstrmšie kopce Slovenska - časť 2

Naše malé Slovensko sa môže pýšiť veľkým množstvom turistických trás zdolávajúcich nespočetne veľa vrcholov po celej krajine. Každý výstup je fyzicky náročný, no nájdu sa aj také, ktoré spadajú do kategórie „extrém“. V minulej časti sme si predstavili prvých 5 kopcov, ktoré sa dajú považovať za to najťažšie, čo sa u nás dá nájsť. Keďže strmých chodníkov máme doma požehnane veľa, pokračujeme dnes ďalšími 5 kopcami, pri ktorých budete zaručene nadávať celou cestou až hore. Ale ako to už na turistike býva, čím ťažší výstup, tým lepší výhľad, takže treba zaťať zuby a prijať nasledujúce výzvy:

5. Hnilická Kýčera z Valče

Hnilická Kýčera je vrchol v hlavnom hrebeni Lúčanskej Malej Fatry s výškou 1218 m n.m. Prístupný je z tak z jednej strany po zelenej značke z Rajca a z druhej strany z Valče. Zelená značka pretína hrebeňovú červenú v sedle pod Kýčerou a na samotný vrchol sa dostanete po nej. Túra z oboch strán začína peknými dolinkami, žiadne extra kopce. Zábava príde až od Valče pri smerníku Zraz, kde chodník stúpa veľmi prudko do sedla. Na vrchol sú to odtiaľto necelé 2 km a treba nastúpať cez 400 m, čo značí slušný strmák. Z druhej strany je prístup o niečo miernejší, no taktiež sa slušne zapotíte. Záverečný úsek po hrebeni na vrchol vám dokonale preverí kondíciu. Po ťažkom výstupe však Hnilická Kýčera ponúka pekný výhľad na zvyšnú časť Lúčanskej Malej Fatry.  

Hnilická Kýčera v Lúčanskej Malej Fatre.
Hnilická Kýčera.

4. Veľký Choč

Kto by nepoznal jeden z najznámejších výhľadových vrcholov na Slovensku? Veľký Choč, najvyšší vrchol Chočských vrchov, s výškou  1611 m n.m. sa nachádza neďaleko Ružomberka. Keďže je viac-menej osamotený a obklopený kotlinami, ponúka prekrásny výhľad na všetky naše najvyššie pohoria a aj oveľa viac. Výstup je možný z Ružomberka (dlhá verzia) alebo z Lúčok, Valaskej Dubovej a Vyšného Kubína. Všetky spomínané trasy sú prudké, výhľad zhora stojí vás bude stáť veľa kvapiek potu a nadávok. Choč vás nebude vôbec šetriť, už od začiatku sa pripravte na slušné prevýšenie (okej, z Lúčok chvíľku pôjdete po rovinke, ale ten strmák si vás počká).  Najstrmší úsek je z Lúčok, konkrétne od smerníka Žimerová, kde až na vrchol potrebujete prekonať cez 500 m prevýšenia na trase dlhej cca 2 km. Treba nahodiť pomalé dovolenkové tempo, zaťať zuby a kopec zdolať. Ten výhľad bude stáť za to!

Vrchol Veľkého Choča.
Vrchol Veľkého Choča.


 
       3. Kozí Chrbát z Hiadeľského sedla

Hiadeľské sedlo oddeľuje hrebeň Nízkych Tatier od Starohorských vrchov. Začína tu aj výstup na ich najvyšší vrchol – Kozí chrbát. Nachádza sa neďaleko Donovál a dosahuje výšku 1330 m n.m. Prístupný je ako z Donovál, tak aj so spomínaného Hiadeľského sedla po červenej značke známej ako Cesta hrdinov SNP. Zo strany Donovál je výstup relatívne pohodový, ale dlhý. Veľká časť sa kráča v lese s prevýšením nie príliš veľký. Od vrcholu Kečky sa ide po lúke cez sedlo Hadlanka a nasleduje finálny výstup na Kozí chrbát. Ide sa do kopca, ale nič extra. Za to z druhej strany je to väčšia zábava! Vzdialenosť zo sedla na vrchol je len niečo cez kilometer a prevýšenie dokopy cca 230 m, no na prvom pol kilometri nastúpate cca 170, čo je drvivá väčšina. Toto je jeden z tých turistických úsekov na Slovensku, kde skutočne idete vypľuť dušu a s hrôzou zistíte, koľko rôznych vyberaných nadávok poznáte.    

Na vrchole Kozieho chrbta.
Na vrchole Kozieho chrbta.

2. Snilovské sedlo od chaty Vrátna

Snilovské sedlo s výškou 1524 m n.m. sa nachádza v hlavnom hrebeni Malej Fatry medzi Veľkým Kriváňom a Chlebom. Je ideálnym východiskom na prechod časti daného hrebeňa, pretože sem vedie kabínková lanovka od chaty Vrátna. Poctiví turisti, ktorí chcú na hrebeň vyjsť po vlastných, volia zelený chodník vedúci popod lanovku. Tento kopec vás už od začiatku nebude šetriť. Pripravte si veľmi dobrú motiváciu (napríklad výhľad, ktorý na hrebeni Malej Fatry stojí za to), pretože kým prejdete tie smiešne 3 km, nastúpate úctyhodných 775 metrov. Tomuto sa vraví strmák ako sviňa a pri výstupe si budete nadávať, prečo ste len nevyhodili tých pár eur za lístok na lanovku. Úprimne priznávam, že týmto chodníkom som nikdy nešla a ani neplánujem. V tomto prípade, jednom z naozaj mála, volím lanovku, pretože tento výstup je naozaj extrémny.  

Pohľad z lanovky do Snilovského sedla na Vrátnu dolinu.
Pohľad z lanovky do Snilovského sedla na Vrátnu dolinu. 


1. Poludňový Grúň z chaty na Grúni

A máme tu víťaza s názvom Poludňový Grúň. Veľa turistov sa zhodne, že tento výstup je naozaj neskutočne „výživný.“ Nachádza sa v hlavnom hrebeni Malej Fatry medzi Stohom a Stenami a dosahuje výšku 1459 m n.m. Prístupný je po žltej značke od chaty na Grúni. Sem sa dostanete bez problémov od chaty Vrátna, je to pohodová prechádzka bez nejakého extra prevýšenia. Potom to už také pohodové nie je... Žltá pokračuje po zjazdovke, tu sa to stúpanie ešte ako-tak zvládnuť dá, no garantujem vám, že sa riadne spotíte. Pri hornom konci vleku sa chodník stráca v lese a začína skutočné peklo. Ak k tomu pridáte blato po daždi, či v zime sneh a ľad, o zábavu budete mať určite postarané. Pri vzdialenosti cca 1,5 km prekonáte prevýšenie necelých 500 m. Tento úsek si podľa mňa (ale zhodneme sa asi viacerí...) zaslúži titul najstrmší kopec na Slovensku!   

Poludňový Grúň
Poludňový Grúň (požičané z Wikipédie).

Pozrieť turistickú výstroj na Decathlon.sk

A sme na konci druhej časti zoznamu najstrmších kopcov Slovenska. Keďže podobných vrcholov tu máme naozaj veľa, rozhodla som sa ešte pre jednu záverečnú časť v tejto fyzicky vyčerpávajúcej sérii. Doteraz nebol spomínaný ani jeden vrchol z našich najvyšších pohorí. Tatry a Nízke Tatry si jednoznačne zaslúžia vlastný diel, pretože stmáky, aké nájdeme tam, naozaj stoja za to! Ak ste doteraz nenašli svoj najstrmší kopec, možno sa vám to podarí v nasledujúcej špeciálnej edícii, v časti 3 s názvom Tatry.  


Najčítanejšie:

Z blogu je kniha 2 - Walker's Haute Route

Neprešiel ani rok odkedy sa mi podarilo dostať na verejnosť moje mesačné putovanie po Ceste hrdinov SNP v knižnej podobe. Začiatkom júla min...