Darth Vader ide SNP-čku

Darth Vader ide SNP-čku
Denník z Cesty SNP bol prerobený do podoby e-knihy!
Na stránke sa nachádzajú affiliate linky a reklamy. Ide o špeciálne linky, či reklamné pútače, ktoré vedú do internetových obchodov. Pokiaľ ako návštevník cez daný link e-shop navštívite a niečo si zakúpite, môj blog dostane sprostredkovateľský bonus (zopár % zo sumy z každého nákupu). Vás to nestojí absolútne nič navyše a mne tak môžete pomôcť blog ďalej rozširovať :-) Darth Vader Vám všetkým ďakuje za podporu.

3. 3. 2021

Čierna hora - Roháčka

 Výstup: 11.2.2021


Najvyšším vrcholom Čiernej hory je Roháčka s výškou 1028 m n.m. Nachádza sa kúsok na sever od Margecian na východe Slovenska.. Z Margecian je na Roháčku najľahší výstup po žltej turistickej značke.  odkiaľ vedie aj žltá značka. Cez vrchol prechádza aj modrá značka vedúca z Richnavy a pokračujúca ďalej do Klenova. Ja som na výstup zvolila presne túto možnosť, začiatok na stanici v Richnave a po modrej na kopec. Chcela som pokračovať až do Klenova, ale okolnosti rozhodli, že som zišla po žltej priamo na rýchlik do Margecian.

Ráno 6:40 sadám do vlaku a teším sa, že konečne vypadnem z okresu. Situácia ohľadom koronavírusu je stále zlá, ale našťastie, už môžeme chodiť do prírody aj na druhý koniec republiky, hoci len s negatívnym testom. Veziem sa, dívam sa z okna, vonku hmla hustá ako mlieko a poletujú snehové vločky. Keď prechádzame cez Liptovský Mikuláš, hovorím si, že jéj, tam niekde sú Tatry! Nevidno však pomaly ani pole hneď vedľa koľajníc, sneh splýva s hmlou a vytvára sa jednoliata biela hmota. V Spišskej Novej Vsi prestúpim na osobák, hmla sa trošku zdvihne a konečne dorazím do Richnavy.

Vo vlaku bolo asi 50°C ( zrejme dali kúrenie na absolútne maximum), tak keď vystúpim, okamžite nahadzujem rýchle tempo, aby som nezmrzla. Prechádzam cez dedinu Kluknava, všade okolo mňa kopa snehu. Obídem kostol, prejdem ešte po dlhej rovnej ulici a modrá zatočí vpravo. Tu sa mi končí pekná odhrnutá cesta, ďalej sa musím brodiť v snehu.

Pokračujem ďalej a začínam mierne stúpať po lúke. Pred sebou vidím obrysy vyjazdených koľají, ale aj tak sa zabáram každým krokom po členky do snehu. Som rada, že to nie je po pás... Teraz už idem pomaly, v tom snehu je to o dosť náročnejšie.

Zrazu dorazím na križovatku poľných ciest. Vyberám mapu, pretože po značke ani chýru ani slychu. GPS-ka mi veľmi nepomôže, usúdim len, že musím zatočiť vľavo priamo hore na kopec. Na konci tejto lúky sa črtá les a ja dúfam, že tam sa nebudem brodiť v snehu. Kráčam ďalej, už chodník stúpa viac a ja sa zabáram hlbšie. Párkrát sa mi podarilo prepadnúť po kolená do akéhosi potoka. Aspoň, že moje Gore Tex topánky držia.

Šťastlivo dorazím do lesa, ale moje nádeje sa rýchlo rozplynuli. Stále rovnako sa brodím v snehu a aj kopec je čoraz prudší. Postupujem ďalej krok za krokom. Naozaj nechcem vedieť, aké mám priemerné tempo na kilometer, bola by som z toho čísla zhrozená. Fyzickú námahu však kompenzuje okolitá zimná krajina akoby z Mrázika. Všade neporušený biely sneh, konáre stromov sú ním taktiež priam obalené. Ani taká strašná zima už nie je a aj kopec po chvíľke skončil... Vyzerá to tak, že deň bude skvelý!

Z lesa vyjdem na ďalšej lúke a z rovinky sa neradujem dlho, pretože hneď musím stúpať vyššie. Je tu podstatne viac snehu, ale nejako sa mi darí nezabárať viac než tesne nad topánky. Na konci lúky opäť miznem v lese a chytia ma 2 silné nárazy vetra, ktoré mi takmer vyrazia dych. Do očí mi narazí rozfúkaný sneh a ja na pár sekúnd nevidím absolútne nič. Hovorím si, že toto bude ešte vtipné...

Zasnežená lesná cesta vedúca z Richnavy na Rokáčku.
Zimná krajina ako z Mrázika.

Vietor našťastie ďalej nefúkal a ja som pokračovala v brodení snehom po lesnej ceste. Už to netrvalo dlho a dorazila som na hrebeň. Podľa mapy by už nemali byť žiadne strmšie kopce až do záverečného výstupu na Čiernu horu. A mapa mala pravdu. Celý čas ďalej som kráčala po ceste s obrysmi koľají s malým prevýšením. Míňam kopec s názvom Koľvek. KtoKoľvek, čoKoľvek, akoKoľvek.... Jednoducho Koľvek. Krásny názov, to sa musí nechať!

Obchádzam ešte jeden prameň a okolitá scenéria sa nemení. Nepreniknuteľný les, okolo mňa kopa snehu a nad hlavou nízka oblačnosť. Pozerám mapu a zisťujem, že ešte to mám ďaleko a toto brodenie ma pomaly prestáva baviť. Keby tu aspoň na chvíľku bolo prechodené, že si trochu oddýchnem... Ale takýto luxus bude dopriaty až úplne na záver dňa.

Plynie minúta za minútou a ja sa ďalej plahočím v snehu. Aj trochu začínam ľutovať, čo bol toto za nápad, ale viem, že teraz už je bližšie k vrcholu a do Margecian po žltej, než ísť nazad. Prichádzam konečne ku záverečnému strmáku pod Ćiernou horou, ktorý je ale oveľa dlhší, než by mi bolo príjemné. Po lúke, kde je snehu naozaj takmer po pás, obchádzam nejakú chatu a ďalej bojujem v lese. Začalo husto snežiť a aj vietor sa zdvihol, našťastie som chránená stromami.

Teraz už pozerám mapu pomaly každých 5 minút a zdá sa mi, že sa na vrchol vôbec nepribližujem. Do toho ešte párkrát zapadnem do naviateho záveja a mám čo robiť, aby som sa odtiaľ vyhrabala. Po viac než 3 hodinách plahočenia sa v snehu sa predo mnou konečne zjaví kríž na vrchole Čiernej hory. Odtiaľto je to na Roháčku po hrebeni cca 800 m. Nezastavujem sa, tu je priestranstvo otvorené a mne nárazy vetra vyrážajú dych. Prejdem teda najrýchlejšie ako sa dá cez pár závejov a vrchol nechávam za sebou.

Zasnežený vrchol Čiernej hory v úplnej hmle.
Vrchol Čiernej hory v totálnej hmle.

Čaká má záverečný úsek. Zbehnem pár metrov nižšie, dole kopcom sa ide oveľa oveľa rýchlejšie aj napriek snehu. Už toho naozaj začínam mať dosť, veď dnes idem takmer bez pauzy, pretože v tom snehu sa ani spraviť nedá. Tento úsek je však najhorší. Chodník nikde, ja sa nejakým zázrakom posúvam vpred. Zapadám do závejov, zamotávam sa do kríkov pod snehom, ktoré nevidím, obchádzam padnuté stromy a celkovo, teraz už fakt strašne na ten sneh nadávam. Kde v pekle je ten vrchol?!

Unavená, naštvaná a frustrovaná konečne zbadám pred sebou vrcholovú tyčku. Huráááá! Ta predsa som sem došla! Nie je čas a ani chuť na dlhú prestávku. Spravím si fotku, zjem pár cukríkov a dávam to na žltú dole smer Margecany. Je to najkratšia trasa a ja čím skôr budem na stanici, tým lepšie.

Smerník v zime na vrchole Roháčky.
Smerník na vrchole Roháčky.

Začínam zostupovať, dole kopcom sa mi ide o dosť lepšie a čoskoro som v sedle Roháčky. Tento úsek bol slušne strmý, takmer som išla na zadku. Ďalej žltá prechádza cez menší kopček, potom rovno a potom ešte jeden, keď konečne zase strácam výšku. Pár úsekov je celkom prudkých, ale inak sa mi ide relatívne v pohode.

Po približne polhodine prichádzam do akéhosi sedla a predo mnou je kopček s vysielačom. A aha! Križovatka lesných ciest a jedna z nich je odhrnutá! Okamžite vyberám mapu, kopček sa volá Holý hŕbok a cesta vyzerá byť tak 3x dlhšia než žltá značka, ale vedie priamo na stanicu. Ak je odhrnutá tu hore, tak bude celá. S novou energiou nahadzujem parádne rýchle tempo a konečne si užívam rýchlosť. Ako málo človeku stačí ku šťastiu! Odhrnutá cesta!

Polobehom pokračujem celú cestu až do Margecian. Presne o 16-tej dorazím na stanicu, konečne si dám obednú pauzu (zmrznutá paštika...hm... priam delikatesa!) a čakám na vlak domov. Riadne náročný deň za mnou, ale som rada, že mám ďalší najvyšší vrchol do zbierky.

Výstup na Roháčku by som zaradila medzi tie ľahšie, teda nie v takýchto podmienkach, ale v lete by to bola fajn pohodová túra. Od Margecian hore je to síce kratšie, ale zato prudšie, moja trasa presne naopak. Z Čiernej hory musí byť pekný výhľad za normálneho počasia, preto sa sem možno ešte niekedy vrátim, aby som videla aj niečo iné než hmlu a sneh.  

Najčítanejšie:

Z blogu je kniha 2 - Walker's Haute Route

Neprešiel ani rok odkedy sa mi podarilo dostať na verejnosť moje mesačné putovanie po Ceste hrdinov SNP v knižnej podobe. Začiatkom júla min...