Darth Vader ide SNP-čku

Darth Vader ide SNP-čku
Denník z Cesty SNP bol prerobený do podoby e-knihy!
Na stránke sa nachádzajú affiliate linky a reklamy. Ide o špeciálne linky, či reklamné pútače, ktoré vedú do internetových obchodov. Pokiaľ ako návštevník cez daný link e-shop navštívite a niečo si zakúpite, môj blog dostane sprostredkovateľský bonus (zopár % zo sumy z každého nákupu). Vás to nestojí absolútne nič navyše a mne tak môžete pomôcť blog ďalej rozširovať :-) Darth Vader Vám všetkým ďakuje za podporu.

5. 2. 2020

Oravské Beskydy - Babia hora

Náročnosť: poldenná túra s celkom pohodovým prevýšením a prekrásnymi výhľadmi


Najvyšším vrcholom Oravských Beskýd je Babia hora na hraniciach s Poľskom s výškou 1725 m n.m. Je taktiež prístupná z oboch štátov. Zo Slovenskej strany je možné sa vydať po žltej značke priamo hore alebo po červenej na Malú Babiu horu a tam odbočiť na modrú. My sme však zvolili prístup od našich severných susedov, konkrétne zo sedla Krowiarki.

Výhľad z vrchola Babej hory.
Na vrchole s nádherným výhľadom

    Na parkovisku sme sa napojili na červenú značku a začalo to z ostra. Prvých niekoľko 100m bolo rovno strmo hore po lesnej zasneženej ceste. Keď sme sa dostali nad pásmo lesa, našli sme tam vyhliadkové miesto – Góra Sokolica. Niečo sme zjedli a pokračovali ďalej v očakávaní nádherných výhľadov z vrcholu. Zasnežený chodník nás viedol cez kosodrevinu a pomedzi už presvitala hradba Vysokých a Západných Tatier na juh od nás. Dorazili sme na prvé miesto bez kosodreviny a naskytol sa nám neskutočne božský pohľad na celé severné Slovensko. Teplota dosahovala miestami na január tropické hodnoty, preto sme časť cesty vyšli v krátkych rukávoch. Od Malej Fatry cez Veľkú Fatru s Chočskými vrchmi, Nízke Tatry, až po Vysoké Tatry. Pod nami bolo more z oblakov, neskutočne dokonalé inverzné počasie nám vyšlo. Pokračovali sme hrebeňom cez Kepu 1521 m n.m a Gówniak 1617 m n.m. až na vrchol Babej hory.

Výhľad cestou na Babiu horu.
Konečne nad kosodrevinou

Dojedli sme paštiky, urobili niekoľko priam exkluzívnych záberov a pokračovali ďalej po modrej a po opäť po červenej na poľskú chatu Markowe Szczaviny. Chodník bol strmý, po snehu sa riadne šmýkalo, preto to časť skupiny zabalila a pokračovala na zadku. Chata nás celkom sklamala, pripomínala skôr závodnú jedáleň, ale polievka s hranolkami ako obed padla vhod. Z chaty sme vyrazili dobre najedení po modrej značky smerom k parkovisku, dorazili sme tam za ďalšie cca 2h. Celá túra nám zabrala aj s fotkami a obedom na chate okolo 6h.

Vrch Gówniak v Poľsku
Gówniak 1617


Ak by sme boli mali viac času, mohli sme pokračovať po hrebeni až na Modralovú, čo je najsevernejší bod Slovenska. V januári je tma pomaly už o 16:00, tak snáď v lete. Na Babiu horu sa za pekného počasia určite ešte vrátime.  

Sever Slovenska na dlani z Babej hory.
Sever Slovenska na dlani

Najčítanejšie:

Z blogu je kniha 2 - Walker's Haute Route

Neprešiel ani rok odkedy sa mi podarilo dostať na verejnosť moje mesačné putovanie po Ceste hrdinov SNP v knižnej podobe. Začiatkom júla min...