Darth Vader ide SNP-čku

Darth Vader ide SNP-čku
Denník z Cesty SNP bol prerobený do podoby e-knihy!
Na stránke sa nachádzajú affiliate linky a reklamy. Ide o špeciálne linky, či reklamné pútače, ktoré vedú do internetových obchodov. Pokiaľ ako návštevník cez daný link e-shop navštívite a niečo si zakúpite, môj blog dostane sprostredkovateľský bonus (zopár % zo sumy z každého nákupu). Vás to nestojí absolútne nič navyše a mne tak môžete pomôcť blog ďalej rozširovať :-) Darth Vader Vám všetkým ďakuje za podporu.

26. 1. 2022

Ostrôžky - Ostrôžka

     Výstup: 22.1.2022

Najvyšším vrchom pohoria Ostrôžky je kopec s rovnomenným názvom – Ostrôžka. Pohorie sa nachádza neďaleko Detvy a Ostrôžka dosahuje výšku 877 m n.m. Priamo na vrchol nezachádza žiadna turistická značka, ale tesne vedľa po úbočí prechádza červená Rudná magistrála. Ako východiskový bod na túru sme zvolili osadu Sliacka Poľana. Odtiaľto je výstup kratučká prechádzka.

Niečo po 13-tej vyrážame na druhý dnešný najvyšší vrch po Karanči. Auto nechávame presne pri smerníku Sliacka Poľana. Prístupová cesta sem do osady je sčasti asfalt a sčasti lesná nespevnená. Ak to nechcete riskovať autom, dá sa vyraziť od hlavnej cesty od smerníka Stará Huta, Poľana a do osady prejsť peši. Nie je to ďaleko, ale určite nastúpate viac výškových metrov.

Od auta začíname stúpať po zvážnici, do snehu sa zabárame po členky. Spočiatku sme chceli sledovať Rudnú magistrálu aspoň kúsok, ale mapa ukazuje, že táto neznačená zvážnica je kratšia výstupová trasa. Kopec nie je vôbec dlhý a ani nie veľmi prudký, takže o pár minút vychádzame na lúke.

Lúka neďaleko vrcholu Ostrôžka.
Lúka neďaleko vrcholu Ostrôžka.

Na lúke sa stále stúpa. Odtiaľto je aj celkom pekný výhľad, no mrazivý vietor posúva pocitovú teplotu hlboko pod bod mrazu a kvôli sypkému snehu v očiach nevidíme skoro nič. Našťastie, tento boj netrvá dlho. Na hornom okraji lúky sledujeme mapu a zatáčame vľavo do lesa.

Na vrchol Ostrôžky je to skutočne už len kúsok. Lenže tu už žiadna cesta nie je, len nejaký náznak vyšliapaného chodníka. Takto v zime, keď nerastie vegetácia, je prístup relatívne bez problémov, ale v lete odporúčam pribaliť do ruksaka mačetu. Musí to tu byť poriadna džungľa.

Záverečný úsek výstupu na Ostrôžku.
Záverečný úsek výstupu. 

Najvyšší bod je označený tyčkou s menom a nadmorskou výškou kopca. Teda... táto je prístupná. Reálny najvyšší bod je asi 50 metrov vpravo uprostred kríkov. Keďže porast nie je hustý, dokážeme sa ku skutočnému vrcholu prebojovať. Spravíme pár fotiek a na dnes máme mrazu až-až.

Vrcholová tyčka v kríkoch na Ostrôžke.
Vrcholová tyčka v kríkoch na Ostrôžke.

Ku autu sa vrátime rovnakou trasou, akou sme vyšli hore. Celá túra zaberie maximálne pol hodiny aj s hľadaním vrcholovej tyčky. Od smerníka Sliacka Poľana je to na vrchol cca 800 m. Výhľad z lúky neďaleko vrcholu je pekný a výstup na Ostrôžku sa dá absolvovať ako ľahká poobedná prechádzka. Samozrejme, existujú aj náročnejšie varianty výstupu z dedín ležiacich v okolí, takže kto chce, môže si podľa mapy vybrať svojho favorita. Ostrôžka je relatívne neznámy vrch, no určite sa oplatí jej dať šancu.

                    Viac Najvyšších vrcholov geomorfologických celkov 

Najčítanejšie:

Z blogu je kniha 2 - Walker's Haute Route

Neprešiel ani rok odkedy sa mi podarilo dostať na verejnosť moje mesačné putovanie po Ceste hrdinov SNP v knižnej podobe. Začiatkom júla min...