Darth Vader ide SNP-čku

Darth Vader ide SNP-čku
Denník z Cesty SNP bol prerobený do podoby e-knihy!
Na stránke sa nachádzajú affiliate linky a reklamy. Ide o špeciálne linky, či reklamné pútače, ktoré vedú do internetových obchodov. Pokiaľ ako návštevník cez daný link e-shop navštívite a niečo si zakúpite, môj blog dostane sprostredkovateľský bonus (zopár % zo sumy z každého nákupu). Vás to nestojí absolútne nič navyše a mne tak môžete pomôcť blog ďalej rozširovať :-) Darth Vader Vám všetkým ďakuje za podporu.

23. 1. 2022

Cerová vrchovina - Karanč

Najvyšším vrcholom sopečného pohoria Cerová vrchovina je Karanč s výškou 725 m n.m. Nachádza sa priamo na slovensko-maďarskej hranici neďaleko dediny Šiatorská Bukovinka. Výstup nie je náročný, len záverečná časť je strmšia, no za odmenu sa naskytá 360° výhľad, za dobrého počasia od Vysokých Tatier až po pohorie Matra a najvyšší vrch Maďarska Kékes. Karanč je zo Slovenska prístupný po červenej značke z už spomínanej Šiatorskej Bukovinky, ale túra sa dá trošku okoreniť po žltej, ktorá neustále kopíruje hranicu medzi štátmi. Presne túto variantu výstupu sme zvolili aj my.

8:30 v počte 5 ks vyrážame z pumpy na štátnej hranici po žltej značke. Počasie je priam luxusne gýčové, len keby nemrzlo až tak... Človek by čakal, že takto na juhu teploty pod -5 °C pomaly ani neklesnú, no opak je pravdou. V aute nám ukazoval teplomer krásnych -10 °C, čo už je naozaj chladno. Nahadzujeme relatívne rýchlejšie tempo, aby sme sa po dlhej ceste rozhýbali a nezamrzli.

Značka nás vedie poza budovu pumpy a cez drevený rebrík na druhú stranu potoka. Prechádzame tunelom popod železnicu a nasleduje dlhý rovný úsek po poľnej ceste kopírujúcej štátnu hranicu. Cesta nás vedie okrajom lúky s výhľadom na okolité vrcholy Cerovej vrchoviny. Samotný Karanč ešte nevidíme, je schovaný za zákrutou.

Žltá značka vedúca na Karanč.
Výhľad z vrchu lúky na výstupovú cestu.

Prvé väčšie stúpanie začne pred smerníkom Mižera. Musíme sa dostať na vrchnú stranu lúky a zaliezť do lesa, kde spomínaný smerník nachádzame. Lúka bola už celkom prudká, ale aj krátka, takže sme sa na slniečku aspoň fajn zohriali. Teplota sa stále drží slušne pod bodom mrazu, ale kombinácia čierneho oblečenia a slnečných lúčov nás čoskoro donúti jednu vrstvu vyzliecť a odložiť do batoha.

Pri smerníku Mižera nás lesná cesta vedie úbočím Karanča na jeho opačnú stranu. Výhľady sú tu zatiaľ minimálne, takmer stále sa ide v lese. Druhý strmý úsek je do sedla Karanča. Sypký sneh zmiešaný s listami tvorí pod nohami dokonalú šmykľavku. Hore to ešte celkom ide, ale dole asi pôjdeme po zadku...

Chodník lesom vedúci na Karanč.
Na Karanč skoro stále lesom.
Výstup do sedla Karanča nie je dlhý, ale čo sa týka celej túry, je najdlhší zo strmákov. Pod sedlom obchádzame pár lesných robotníkov a konečne mierne umierajúc dorazíme do sedla. Vrchol Karanča je po pravej strane a pri pohľade na poslednú časť výstupu slušne nadávam. Čaká nás najstrmší kopec od začiatku. Pomaly ideme ďalej, každých pár krokov stojíme. Našťastie, toto utrpenie nie je až také strašné, ako sa spočiatku zdalo a čoskoro už kempujeme v altánku vedľa rozhľadne neďaleko vrcholu.

Smerník a vrcholový kameň je asi 100 m vedľa, tam smerujeme hneď po odložení batohov v altánku. Padne pár fotiek a hor sa na vyhliadkovú vežu! Vrchol samotný je celý zarastený stromami, bez nej by bol výhľad skutočne nulový. Ešte pozdravíme partiu maďarských turistov vo vedľajšom altánku a dáme sa šliapať kovové schody na vrchol veže.

Výhľad je skutočne dokonalý! Na juh sa ukazuje hrad Šomoška a pohorie Matra. Smerom na našu stranu sa v diaľke črtajú Nízke Tatry a kúsok Veľkej Fatry. Škoda oblakov, čo nám tienia v pohľade na Vysoké Tatry, ale tak.. aspoň máme dôvod sa sem ešte vrátiť.

Výhľad z rozhľadne na Karanči.
Výhľad z rozhľadne na Karanči. 

Po odfotení všetkých možných pohľadov z rozhľadne sa vrátime k altánku. Keďže je stále slušná zima, na nejakú dlhú prestávku nemáme náladu. Preto zo zásob padne len jedna čokoláda a zahájime zostup rovnakou trasou, akou sme sem prišli. Strmáky sa na snehu išli skutočne slimačím tempom, ale našťastie, nikto nešiel po zadku. Túru ukončíme pri pumpe na štátnej hranici, odkiaľ sme ráno vyrazili.

Túra nám zabrala necelé 4 hodiny a výstup jednoznačne stál za to! Nebol ani príliš krátky a ani nie extra brutálny, taká ideálna poldenná túra, ktorá sa oplatí absolvovať za pekného počasia, aby bol výhľad za odmenu.

                     Viac Najvyšších vrcholov geomorfologických celkov 

Najčítanejšie:

Z blogu je kniha 2 - Walker's Haute Route

Neprešiel ani rok odkedy sa mi podarilo dostať na verejnosť moje mesačné putovanie po Ceste hrdinov SNP v knižnej podobe. Začiatkom júla min...