Darth Vader ide SNP-čku

Darth Vader ide SNP-čku
Denník z Cesty SNP bol prerobený do podoby e-knihy!
Na stránke sa nachádzajú affiliate linky a reklamy. Ide o špeciálne linky, či reklamné pútače, ktoré vedú do internetových obchodov. Pokiaľ ako návštevník cez daný link e-shop navštívite a niečo si zakúpite, môj blog dostane sprostredkovateľský bonus (zopár % zo sumy z každého nákupu). Vás to nestojí absolútne nič navyše a mne tak môžete pomôcť blog ďalej rozširovať :-) Darth Vader Vám všetkým ďakuje za podporu.

17. 3. 2021

Podtatranská kotlina - Rakytovec

Výstup: 14.2.2021

Rakytovec s výškou 1325 m n.m. je najvyšším vrcholom Podtatranskej kotliny. Vrchol sa nachádza kúsok od Cesty Slobody medzi Podbanským a Štrbským plesom. Nevedie naň žiadna oficiálna značkovaná trasa, ale neďaleko prechádza Náučný chodník Rakytovské plieska. Odtiaľ je to na samotný vrchol len niečo cez 200 m zachádzka mimo chodníka. My sme si ako štartovací bod vybrali jedno z mnohých parkovísk popri Ceste slobody, ktoré sme našli podľa mapy.

Deň začal výstupom na Vysoké Skalky a po ceste domov sme sa rozhodli spraviť si prejazd popod Tatry a zastaviť sa ešte na Rakytovci. Ako minieme Štrbské pleso, zapíname Mapy.cz, aby sme trafili správnu odstavnú plochu, odkiaľ sa môžeme napojiť na zelenú značku vedúcu k náučnému chodníku.

Oproti ránu sa oblaky úplne roztrhali a Tatry sú zaliate slnkom. Ako vystúpime, zisťujeme, že síce sa riadne oteplilo, silný vietor ostal. Od auta je to na zelenú asi 50 metrov do kopca, ktoré zdoláme veľmi rýchlo. Ďalej vedie chodník rovno, je parádne prešliapaný, tak môžeme pokračovať v rýchlom tempe. Ukazujú sa nám výhľady na Nízke Tatry a dediny dole v kotline. Na opačnej strane dominujú tatranské štíty a ukazuje sa aj vrchol Kriváňa.

Cesta po zelenej trvá možno 10 minút a sme na náučnom chodníku. Teraz vypíname Mapy.cz, pretože potrebujeme presnejšie určenie polohy na nájdenie vrcholu, tak otvárame geodetický portál ZBGIS.sk.

Podľa mapy pokračujeme kúsoček po náučnom chodníku a na to zatočíme vpravo priamo do riedkeho lesa a brodíme sa v snehu. Tu už prešliapané nie je, ale sneh je slušne vyfúkaný, tak sa zabárame len po členky. Takmer hneď sa nám ukáže vrchol Rakytovca. Obchádzame pár stromov, párkrát sa nám predsa len podarí zapadnúť po kolená, ale keďže je to naozaj kúsok, o ďalších 10 minút sme hore.

Výhľad zo zasneženého Rakytovca na Podtatranskú kotlinu.
Na Rakytovec si treba vyšliapať vlastný chodník.

        Na vrchole je tyčka označujúca najvyšší bod. Spravíme si pár fotiek a môžeme si odfajknúť ďalší najvyšší bod. Neostávame tam dlho a po svojich stopách sa vrátime nazad na chodník. Ostáva nám už len vrátiť sa k autu a ukončiť dnešný turistický deň s 2 zdolanými najvyššími vrcholmi.

Vrchol Rakytovca aj s výhľadom na Kriváň v zime.
Vrchol Rakytovca aj s výhľadom na Kriváň.

Výstup na Rakytovec je naozaj absolútne bezproblémový (teda, pokiaľ nerátame tú krátku zachádzku mimo chodníka, ale za toto nás snáď nikto neukameňuje), ale v lete by mohol byť skomplikovaný predieraním sa cez stromy a kríky, preto  je podľa nás lepšie ísť v zime. Po náučnom chodníku sa dá ísť ďalej až k Rakytovským plieskam, kam sme ale my už nešli, pretože aj tak by sme ich pod tým snehom nenašli. Niekedy nabudúce.    


Najčítanejšie:

Z blogu je kniha 2 - Walker's Haute Route

Neprešiel ani rok odkedy sa mi podarilo dostať na verejnosť moje mesačné putovanie po Ceste hrdinov SNP v knižnej podobe. Začiatkom júla min...