Darth Vader ide SNP-čku

Darth Vader ide SNP-čku
Denník z Cesty SNP bol prerobený do podoby e-knihy!
Na stránke sa nachádzajú affiliate linky a reklamy. Ide o špeciálne linky, či reklamné pútače, ktoré vedú do internetových obchodov. Pokiaľ ako návštevník cez daný link e-shop navštívite a niečo si zakúpite, môj blog dostane sprostredkovateľský bonus (zopár % zo sumy z každého nákupu). Vás to nestojí absolútne nič navyše a mne tak môžete pomôcť blog ďalej rozširovať :-) Darth Vader Vám všetkým ďakuje za podporu.

13. 1. 2021

Podunajská rovina - Cinkot

Výstup: 30.12.2020

„Ahoj, požičiaš mi mačky, lano a cepín?“

„Požičiam a kam ideš?“

„No na Cinkot.“

„A to kde je?“

„Pri Komárne.“

Týmto rozhovorom medzi otcom a jeho kamarátom sa to celé začalo. Zrejme sa pýtate, čo to ten Cinkot je a kde pri Komárne je miesto, kam treba mačky. Ja som sa pýtala presne to isté. Odpoveď? Cinkot je podľa Štatistickej ročenky SR z roku 2018 najvyšším vrchom Podunajskej roviny a dosahuje úctyhodnú výšku 125 m n.m. Každý kto už Podunajskú rovinu navštívil, vie, že je naozaj rovná, preto sa tu o nejakom najvyššom bode hovorí veľmi ťažko. Niektoré zdroje hovoria, že je to Pohrebište, iné, že je to kopec bez mena pri Bratislave. My sme sa odvolali na najnovší zdroj a vybrali sa zdolať Cinkot. Ozaj, všetky tie kopce spomínané 2 vety dozadu majú jedno spoločné: ide o krkolomný výstup trvajúci približne 10 minút, treba zdolať neskutočných okolo 10 výškových metrov a celá trasa je dlhá približne 200 m (a to som možno niektoré údaje prehnala...).

30. decembra ráno vyrážame smer Komárno. Tu neplatí klasické turistické pravidlo „vyraziť čo najskôr“, tak sa pekne vytrepeme z domu po 8-mej. Ideme v počte 4 ks a ďalšie 2 ks cestujú vlakom, pretože do auta by sa nezmestili a do kufra nikoho dávať nechceme, pretože je plný horolezeckého vybavenia. Počasie je strašné, zamračené, akurát vhodné na absolvovanie takejto haluze. Podľa modelu Aladin má v Komárne pršať okolo 11:30, cesta zo Žiliny bude trvať cca 3h... Paráda, dorazíme tam akurát do dažďa!

Držíme sa časového plánu a 11:30 sa stretávame so skupinou B v Marcelovej. Tu už nám nepomôže nič iné, než GPS-ka. Prechádzame kúsok za dedinu (niektorí autom, iní pešo...) a odbočujeme z hlavnej cesty na poľnú cestičku vedúcu k akejsi miernej vyvýšenine, pár domom a viniciam. Na najbližšej zákrute zatočíme vľavo a po 100 m nechávame auto na voľnom priestranstve medzi domami. Pred nami sa ukáže vrchol Cinkotu označený akousi schátranou betónovou stavbou. Vystúpime, vybalíme všetky tie úplne zbytočné horolezecké krámy a dáme sa hľadať chodník, ktorým by sme sa dostali hore.

Výstupová trasa na najvyšší vrchol Podunajskej roviny Cinkot.
Cestou na vrchol sa brodíme v tráve a malinčí.

V ceste nám však stoja vinice a nechce sa nám behať cudzím ľudom po pozemku. To by sme asi nevysvetlili...

„Čo robíte na mojom pozemku?!“

„No tuto na Cinkot ideme...“ Tento rozhovor sa našťastie nestal a sme za to radi, lebo vysvetľovalo by sa to zrejme veľmi ťažko...

Po preskúmaní okolia nachádzame absolútne zarastený pás medzi vinicami a usúdime, že tu už dávno nikto nebol. Dáme sa teda brodiť cez malinčie, žihľavu a kde-tu aj zhrdzavené drôty na zemi. Na vrchol je to možno 50 metrov, no naše nohavice dostanú slušne zabrať. Modlím sa, aby moje drahé membránové turistické gate ostali aj naďalej nepremokavé... (spoiler: gate prežili bez problémov).

Kráčame 10 minút a sme hore. Nachádza sa tu dokonca kameň označujúci vrchol. Sme hneď vedľa jedného domu s vinicami, na malom priestranstve a na druhej strane sú kríky a akési rozpadnuté niečo, čo kedysi mohla byť pivnica. Ostali z nej už len holé steny a aj to dieravé. Nasleduje vybaľovanie horolezeckej výstroje a povinné vrcholové fotky. Náročný výstup je za nami a užívame si zaslúženú prestávku.

Najvyšší vrchol Podunajskej roviny Cinkot.
Na najvyššom vrchu Podunajskej roviny - Cinkote.

Keď sa dofotíme, začne zostup rovnakou stenou, akou sme išli hore. Teraz sa nám ide podstatne lepšie, keďže sme si cestou hore prešliapali chodník. O pár minút sme nazad pri aute. Skupina B pokračuje do dediny na autobus a skupina A na prehliadku Komárna. Podvečer sa obe skupiny stretnú v Žiline a úspešne ukončia tento náročný výstupový deň.

P.S. Prosím čitateľa, aby text nebral vážne 😉 všetko, okrem faktov, je napísané ironicky a slúži len na pobavenie. Ďakujem, váš Darth Vader.

Kameň na najvyššom vrchu Podunajskej roviny Cinkote.
Výstup severo-západnou stenou za nami!

Najčítanejšie:

Z blogu je kniha 2 - Walker's Haute Route

Neprešiel ani rok odkedy sa mi podarilo dostať na verejnosť moje mesačné putovanie po Ceste hrdinov SNP v knižnej podobe. Začiatkom júla min...